Проте, не Варто забувати, що різні крупи мають різні корисні властивості:
1. Манна крупа, що являє собою роздрібнені ядра пшениці. Манка дуже корисна для тих хто має проблеми з кишківником, адже покриває шлунок захисною оболонкою і не дає йому подразнюватись. Завдяки високому вмісту клітковини манна крупа може допомогти знизити холестерин в крові.
2. Вівсяну крупу виробляють з неочищених висівок зерен вівса. Вони містять вітаміни А, В, Е, калій, магній, цинк і багато інших елементів. Завдяки своєму складу вівсяна каша вважається найкориснішим вибором для сніданку.
3. Гречана крупа. Рекомендована хворим на діабет, та серцево-судинні захворювання. Гречка містить у собі протеїни, ненасичені жирні кислоти, кальцій, цинк, вітаміни груп А, В, Е і РР. Гречку рекомендують дієтологи, адже в ній на 12% білків припадає лише близько 3% жирів, а в 100 грамах продукту міститься 313 Ккал.
4. Перлова крупа, обдирне ячмінне зерно. У своєму складі крупа має велику кількість антиоксидантів, містить у три рази більше селену ніж рис. Крім того, в перловій крупі містяться вітаміни групи В, протеїни та мінерали.
5. Ячмінна крупа. Згідно з дослідженням елементи що містяться в крупі захищають організм від формування ракових клітин, виводить важкі метали. До того ж ячна крупа має омолоджуючий ефект, і містить вітаміни групи В.
6. Сочевиця недарма називається «рослинним м’ясом», адже за рівнем поживності вона випереджає рис. Сочевиця мітить у собі велику кількість заліза та фолієвої кислоти. Деякі різновиди сочевиці здатні знижувати рівень цукру в крові, а сама крупа корисна для людей із захворюваннями дванадцятипалої кишки та при виразці шлунка.
7. Кукурудзяна каша унікальна за своїм складом. Вона містить у собі речовини, що перешкоджають відкладенню холестерину на стінках шлунку. В ній містяться антиоксиданти та вона сприяє відновленню правильної мікрофлори кишківника, м'яко очищаючи організм завдяки клітковині. У кукурудзяній крупі немає глютену, зате є вітаміни В, Е, А, Н, триптофан і лізин, залізо, кальцій, магній і фосфор. Варто додати, що кукурудзяна крупа здатна зберігати максимум корисних речовин навіть за високих температур.
8. Рис, одна з найпопулярніших нині у світі круп, що як вважають деякі здатна подовжити життя, та омолодити шкіру. Рис нормалізує обмін речовин, виводить з організму шкідливі солі, перешкоджаючи їх відкладенню, лікує поліартрит. Білий рис багатий на вітаміни Р і Е, а також вітамінами групи В.
9. Пшоняна крупа за біологічною цінністю поступається рису і гречаній крупі, але за смаком займає одне з перших місць серед круп. Крупа сприяє травленню, в ній багато протеїнів і вуглеводів, присутні і різні вітаміни.
10. Булгур - молода пшениця, зерна якої висушені і очищені, при цьому містять 12,3 грама білка на 100 грамів продукту. У них зберігаються вітаміни В, Е, К і бета-каротин, магній, мідь, кальцій, калій і залізо. Крупа відрізняється великою кількістю харчових волокон, добре очищає кишківник, прискорює процеси всмоктування вітамінів і підвищує метаболізм. Булгур сприяє відтоку жовчі, що добре позначається на роботі печінки.