Ячна крупа – це подрібнені ядра ячменю, звільнені від клітковинних плівок. Переваги ячної крупи в тому, що на відміну від перловки вона не піддається шліфовці, тому в ній більше клітковини. Вітамінний набір: вітаміни А, Е, D, групи В – особливо багато фолієвої кислоти; мінеральний склад: кальцій, магній, натрій, фосфор, сірка, залізо і т.д. Фосфор якого в ячмені багато, необхідний для роботи мозку і нормального обміну речовин. Калію, кальцію, заліза, марганцю у ячмені теж більше, ніж у багатьох злакових культурах, тому він дуже корисний літнім людям. Каша з ячної крупи має багато корисних властивостей: протизапальні, обволікаючі, сечогінні, очищаючі, омолоджуючі, загальнозміцнюючі. Крупа добре засвоюється, не підвищуючи рівень глюкози в крові і нормалізує рівень холестерину. Даний продукт харчування позитивно впливає на сечовидільну систему, щитовидну залозу. Допомагає долати тривалий депресивний стан. Завдяки амінокислотам, які є у складі, прискорюється процес вироблення колагену, який уповільнює в'янення шкіри. Після регулярного включення в раціон ячки, зміцнюються волосся і нігті. Подрібнений ячмінь рекомендується використовувати як засіб для профілактики розвитку онкозахворювань. Ячну крупу корисно готувати як гарнір, а також її додають в супи. Способів приготування цього чудового продукту дуже багато, і найголовніше, користь ячної каші практично не змінюється в залежності від способів її приготування. Приготована на воді, і на молоці ячна каша однаково корисна.